Uji Coba 3 Ujian Nasional 'Bahasa Inggris' Tahun Pelajaran 2011/2012



MATA PELAJARAN

Mata Pelajaran          : BAHASA INGGRIS
Jenjang                       : SMA/MA
Program Studi            : IPA/IPS/BAHASA

PELAKSANAAN

Hari/Tanggal              :  
Jam                             :  

                                                               PETUNJUK UMUM

1.     Isikan identitas Anda ke dalam lembar Jawaban Ujian Nasional (LJUN) yang terssedia dengan menggunakan pensil 2B sesuai petunjuk di LJUN.
2.     Hitamkan bulatan di depan nama mata ujian pada LJUN
3.     Tersedia waktu 120 menit untuk mengerjakan paket tes tersebut.
4.     Jumlah soal sebanyak 50 butir, pada setiap butir terdapat 5 (lima) pilihan jawaban
5.     Periksa dan bacalah soal-soal sebelum Anda menjawabnya.
6.     Laporkan kepada pengawas ujian apabila terdapat lembar soal yang kurang jelas, rusak, atau tidak lengkap.
7.     Tidak diizinkan menggunakan kalkulator, HP, table matematika atau alat bantu hitung lainnya.
8.     Periksalah pekerjaan Anda sebelum diserahkan kepada pengawas ujian.
9.     Lembar soal boleh dicorat-coret untuk mengerjakan hitungan.



PILIHAN GANDA
Listening Section

In this section of the test, you will have a chance to show how well you understand spoken English. There are four parts for this section, with special directions for each part.

PART I
Question: 1 to 4
Direction: In this part of the test you will hear some dialogues or questions spoken in English. The dialogues or questions will be spoken twice. They will not be printed in your test book, so you must listen carefully to understand what the speakers say. After you listen to a dialogue or the question about it, read the five possible answers and decide which one would be the best answer to the question you have heard. Now listen to a sample question.

You will hear:
Man                 : What would you like to order, Ma’am?
Woman           : Fried rice and iced tea, please.

You will also hear:
Narrator          : Where does the dialog mostly take place?
You will read in your test book:
A.    At home
B.    At school
C.    At a store
D.    At a restaurant
E.     At the post office                                                    Sample answer
                               
                                                                              A     B      C     D       E

The best answer to the question “where does the dialog mostly take place? Is choice (D), “At a restaurant.” Therefore, you should answer choice (D).

1.     A.  An important letter
B.  A received letter
C.  The post office
D.  Wrong address
E.   Lost address

2.     A. Watch TV
B.  Go home late
C.  Broadcast on TV
D.  Go to the concert
E.   Watch the concert live on TV

3.     A. she has been sick.
B.  The costume is not ready.
C.  She will go with the doctor.
D.  The costumer is not coming.
E.   She is going to meet a doctor

4.     A.   A college student
B.    An Old book seller
C.    An Book keeper
D.    A Shop keeper
E.     A Librarian

PART II
Questions: 5 to 7
Direction: In this part of the test you will hear some incomplete dialogues spoken in English, followed by four responses, also spoken in English.  The dialogue and responses will be spoken twice. They will not be printed on your test sheet, so you must listen carefully to understand what the speakers are saying. You have to choose the best response to each question.

Man                 :  What about watching “ Jurassic Park “ at the Plaza Theatre ?
Woman           : …

Narrator : What will the woman most likely reply?
A.    I am really satisfied.
B.    That’s a good idea.                                Sample answer
C.    I have nothing to say.                                                    
D.    Excellent job.
E.     I will go to mall.                               A         B     C       D       E
                                                                                                             
Narrator  :  The best answer to the question  is ”That’s a good idea”.  Therefore, you should    choose answer B.

5.     Mark the answer on your answer sheet.
6.     Mark the answer on your answer sheet.
7.     Mark the answer on your answer sheet.
8.     Mark the answer on your answer sheet.
PART III
Questions: 9 to 11
Direction: In this part of the test you will hear some dialogues or monolog spoken in English. The dialogues or monolog will be spoken two times. They will not be printed on your test book, so you must listen carefully to understand what the speakers say. After you listen to a dialogue or a monolog, notice the five pictures and decide which one goes to the dialogue or monolog you have heard.


29243 - Classicor 12' Open Fry Pan with Eclipse Nonstick.jpg
 
Souce pan.jpg
 
cooking-utensils_4.jpg
 
 






Pot.jpg
 
                            1                                                        2                                                          3
Double broiler.jpg
 
 







4                                                               5

9.     A.   1
B.     2
C.     3
D.    4
E.     5


Orchid 3.jpg
 
42696302.flowers86Small.JPG
 
tulip-info0.gif
 
Jasmine.jpg
 
0120.gif
 
 







1                                        2                               3                              4                          5

10.  A. 1
B. 2
C. 3
D. 4
rice field.jpg
 
 
20090724-riding-074.jpg
 
cycling 4.jpg
 
 
E. 5








1                                            2                          3                                   4                   5


11.  A. 1
B. 2
C. 3
D. 4
E. 5

PART IV
Questions: 12 to 15
Direction: In this part of the test you will hear several monologs. Each monolog will be spoken two times. They will not be printed in your test sheet, so you must listen carefully to understand what the speakers say. After you hear a monolog or the question about it, read the five possible answers and decide which one would be the best answer to the question you have heard.

12.  A. A lucky dog
B.  The baby’s dog
C.  The baby’s clothes
D.  An incredible rescue
E.   A 3-month-old baby

13.  A.  Srinarti
B.  Residents
C.  Witnesses
D.  A Reporter
E.  A Baby’s dog

14.  A.  Red
B.    Blue
C.    Green
D.    Purple
E.     Yellow

15.  A. By ripples
B.  By particles
C.  By red algae
D.  By hydrogen
E.   By the oxygen



This is the end of listening section
Reading and writing Section (no 16 – 50)

The following text is for questions 16 to 17

To: Vice Principal, Mr. Rony
       At school

Due to the flight cancellation, I won’t be at the meeting tomorrow. Please lead it on behalf of me. Don’t forget to discuss the issue that we have faced in this school recently. Thank you.

16.  The message above informs us about…
  1. The fight cancellation
  2. The absence of principal at the meeting
  3. The issue faced by the school recently
  4. The discussion of the issue at school led by Mr. Rony
  5. The duty for Mr. Rony in leading the meeting from his boss due to his absence

17.  “Please lead it on behalf of me.”
It refers to a/an….
  1. School
  2. Issue
  3. Meeting
  4. Flight
  5. Cancellation

This text  is questions 18 to 20

Many years ago there lived in New Hampshire a poor farmer, whose name was Ebenezer Webster. His little farm was among the hills, not far from the Merrimac River. It was a beautiful place to live in; but the ground was poor, and there were so many rocks that you would wonder how anything could grow among them.
        Ebenezer Webster was known far and wide as a brave, wise man. When any of his neighbors were in trouble or in doubt about anything, they always said, "We will ask Captain Webster about it." They called him Captain because he had fought the French and Indians and had been a brave soldier in the Revolutionary War. Indeed, he was one of the first men in New Hampshire to take up arms for his country.
        The Revolutionary War lasted several years; and during all that time, Captain Webster was known as one of the bravest of the American patriots.
        He had never attended school; but he had tried, as well as he could, to educate himself. It was on account of his honesty and good judgment that he was looked up to as the leading man in the neighborhood. He had gotten a little knowledge of the law. And at last, because of this as well as because of his sound common sense, he was appointed judge of the court in his county.
        It had been very hard for him to make a living for his large family on the stony farm among the hills. But now his office as judge would bring him three hundred or four hundred dollars a year. He had never had so much money in his life. And he would use it to educate his children.
 
18.   What does the text mainly tell about?
  1. Description of Revolutionary War.
  2. Ebenezer Webster’s parts of his life.
  3. Ebenezer Webster’s success in his career.
  4. Ebenezer Webster’s complete biography
  5. The reasons of Ebenezer Webser’s joining an army.


19.  What does paragraph 2 tells about?
  1. Ebenezer Webster’s good characteristics.
  2. Ebenezer Webster’s brave neighbors
  3. The nickname of Ebenezer Webster.
  4. Ebenezer Webster’s joining an army.
  5. Ebenezer Webster’s wise neighbors.

20.  ‘It was on account of his honesty and good judgment that
he was looked up to as the leading man in the neighborhood’ (Paragraph 4)
      What does the underlined phrase mean?
  1. though
  2. because of
  3. therefore
  4. however
  5. even though
  
This text  is questions 21 to 23!

Estate Auction
An auction for the estate of Martina Jovanovich has been set for Saturday, July 19, at 12:00 noon. (Preview starts at 10:00 a.m.) Location: The Jovanovich residence at 433 Walnut Drive. Some of the items to be auctioned:
                                                i.     Home Queen Appliances
                                              ii.     Oriental Carpets
                                            iii.     Stamp collection
                                            iv.     Hand-Carved Wooden Boxes, Dolls, and Utensils
                                              v.     China Teacups from Colonial Britain
                                            vi.     Antique Furnishings
Parking three blocks south, in the Municipal Building Lot, at 119 Walnut Drive.
Questions? Please call Estate Planners Associates, 71565950
The Jovanovich requests that you do not phone their home.

21.  What event is being advertised?
  1. A sale of the possessions of Martina Jovanovic.
  2. A fund-raising event at the Muncipal Building.
  3. A private viewing of museum pieces.
  4. A party for the Jovanovic family.                                         
  5. A request for installing phone.

22.  The Jovanovich residence at 433 Walnut Drive. What does residence mean?
  1. House
  2. Store
  3. Factory
  4. Company
  5. Supermarket

23.  If you have something to ask, who do you contact to?
  1. Phone her home
  2. Estate Planners Associates
  3. The estate of Martina Jovanovich
  4. The Municipal Building Lot, at 119
  5. The Jovanovich residence at 433 Walnut Drive

The following text is for questions 24 to 26

Police Raid Countefeit Drug Factory

JAKARTA: Police raided Thursday a factory manufacturing fake medicines in Penjaringan, North Jakarta.
     Officers arrested a man believed to be the owner of the factory and confiscated millions of fake pills and caplets from the three-storey house, which had been used as a factory for the past five years.
     Head of the Jakarta Police Special Crimes Directory’s industry and trade unit, Sr. Adj. Comr. Rudi Setiawan, said his office received a tip off form the public about the fake drugs.
     Heru Purwanto, of the Food and Drug Monitoring Agency, said the factory was discovered after fake drugs sold at Taman Sari, West Jakarta, were traced.
     They seized items include fake vitamin C tablets and “lecithin” and “omega” brand nutritional supplements.
     “The counterfeit drugs are all imported brands. The expiry dates and the brand of the drugs are fake, “Purwanto said, as quoted by vivanews.com. – JP.

24.  The text tells us about....
A.    Discovering fake drugs by Jakarta Special Crimes Directory’s industry and trade unit
B.    Raiding counterfeit drug factory in Penjaringan, North Jakarta.
C.    Seizing fake vitamin C tablets and nutritional supplements.
D.    Getting information about fake drugs from the public.
E.     Selling fake drugs at Taman Sari, West Jakarta.

25.  “Police raid counterfeit drug factory.”
The underlined word means...
A.    pure
B.    fake
C.    famous
D.    dangerous
E.     beneficial

26.  Which of the following is NOT stated in the text?
A.    All items found in the factory are fake.
B.    The raid of fake drug factory was held on Thursday.
C.    The owner of drug factory lives on the three-storey house at Taman Sari, West Jakarta.
D.    Heru Purwanto works as the spokesperson at The Food and Drug Monitoring Agency.
E.     The expiry dates and the brand of the drugs are not pure and these are all imported brands

The following text is for questions 27 to 29

     I think my first memories began when I started school at about five years old. I lived in a suburb of Sidney. I had a happy childhood. I remembered playing in a big garden. I fell from a big tree and broke my hand. I remembered I had a naughty friend named Giant O, because he was fat. He liked hitting and pulling my head. It was so pathetic. One day I hit him over the head with my bag. His parents were very angry with me. But I didn’t feel sorry at all at that time. Nevertheless, since then Giant-O has become my good friend. It was such an unforgettable childhood.

27.  Which of these statements is TRUE according to the text above?
  1. He was so sorry after hitting Giant – O over his head with his bag.
  2. The writer lived in one of the European countries.
  3. The writer told about his happy childhood.
  4. Giant – O has been his enemy until now.
  5. The writer had forgotten his childhood.

28.  The main idea of the text is...
A.    His childhood was terrible.
B.    His childhood was sombre.
C.    His childhood was pathetic.
D.    His childhood was enjoyable.
E.     His childhood was satisfactory

29.  The text tells us about...
A.    The pathetic experience of the writer during his childhood
B.    The unforgettable childhood experience of the writer
C.    The brotherhood between the writer and his friend
D.    The quarrel between the writer and his friend
E.     The sweet memories of the writer

The following text is for questions 30 to 31

NABIL RADIO FM 100

Jalan Pule 58 Rambutan, 13830
Phone: 71565950 Jakarta

Want to feel relaxed while improving your English?
Listen regularly to our most progressive and wonderful English program:
“NABIL RENDEZVOUS”
Broadcasted every Tuesdays, 9: 15 PM. to 11. 00 PM.
Our program includes:
  • Songs
  • World News
  • News from the entertaining world (Music, FiIm, Sports, Legend)
  • Celebrities Interview
  • Quiz
With the hosts of the program: Salsa & Naufal

30.  What is the topic of the text above?
  1. New English program
  2. Salsa and Naufal’s activity
  3. Naufal Rendezvous Program                        
  4. Nabil Radio FM 100 in Jakarta
  5. Programs to enhance listener’s English ability

31.  How often does the program broadcast in a month?
  1. Once
  2. Twice
  3. Four times
  4. Three times
  5. Five times

The following text is for questions 32 to 34!

TEMPO Interactive, Jakarta: Central Election Commission announced on Wednesday (22/4) that debates for presidential candidates were to be held in Jakarta, after weighing several options.
I Gusti Putu Artha, official with the commission said on Wednesday that in compliance to the election law the commission will hold five debates for presidential candidates at the commission's office in Menteng, Jakarta.
The commission said the venue was chosen from among several options including Bandung Institute of Technology, Padjadjaran University, and Bogor Institute of Agriculture, on efficiency and neutrality grounds.
The debates will be broadcasted nationwide by local television networks, and the commission said to schedule the debates every Sunday between the June 12th and July 4th presidential campaign period.

32.  The text mainly reports about …
A   Election law.
B. Commission office.
C. The place  for debates.
D. Local television networks.
E. Debates for presidential candidates.

33.   According to the text, why will the debates be held five times?
      A. To match the place
      B. To make it efficient.
      C. To know who is better.
      D. To agree with the election law
      E. To adjust with the commission’s office.
  
34.  The commission said the venue was chosen from among several options including Bandung Institute of Technology…’ (Paragraph 3)
      The underlined word means the place for ….
A.    debates
B.    election
C.    officials
D.    candidates
E.     commission

This text is questions 35 to 37!

The greenhouse effect is a warning of the air around us. It gets its name from the greenhouses that people use to grow plants. These greenhouses let in heat from sunlight and trap it inside. Earth’s atmosphere –the layer of air that surround our planet-also traps heat.
Greenhouse effect raises temperature at a planet’s surface. It is the  result of  heat energy being trapped by gases in the atmosphere. Certain gases cause the atmosphere to act like the glasses in greenhouse. As a result, the temperature of a planet’s surface may be higher than it otherwise would be-on Earth about 330 C (590F) higher. The main gases that produce the greenhouse effect on Earth are water vapour and carbon dioxide. Scientist suspect that increased discharge of carbon dioxide from human activity (notably motor transport and industry) is contributing to global warming.    

35.  The writer wrote the text to …the reader  about the green house effect.
A.    entertain  
B.    persuade 
C.    explain
D.    inform
E.     amuse   

36.  “ These green houses let in heat from sunlight and  trap it inside “ ( Paragraph 1 ).
 What does the underlined word mean?
A.    get   
B.    give
C.    catch
D.    obtain
E.     spread 
37.  “ As a result, the temperature of a planet’s surface may be higher than it otherwise of …’   (paragragph 2 )
The word “it” refers to …
A.    planet’s surface   
B.    the temperature
C.    green house
D.    a planet  
E.     earth

The following text is for questions 38 to 39!
  
     In Bukit Barisan Selatan National Park in Lampung, a Sumatran rhino was recently found trapped by illegal hunters in its natural habitat.
     According to information, the price of horns on the black market could reach US $20,000 per kilogram. Horns are then sold on the black market as an ingredient in Chinese medicine.
In order to reduce the hunting of wild rhino and to monitor their population, the government and several conservation organizations set up the Rhino Protection Unit (RPU), a program to protect Sumatran rhino, in 1995. Three locations were selected as the working area of RPU, namely Kerinci Seblat National Park, South Bukit Barisan National Park, and Way Kambas National Park.
RPU member Bambang Subiyanto said his job was to patrol his working area, monitor the population of rhino and their habitat and to prevent hunting.
     We are concerned not only with rhino. We will arrest anybody who is caught hunting or violating regulations within the nature conservation areas.

38.  What is the passage about?
A.    The expensive price of rhino’s horns
B.    The selling of rhino’s horn on the black market
C.    The monitoring of Sumatran rhino’ s population
D.    The illegal hunters in Bukit Barisan Selatan National Park
E.     The illegal hunting of Sumatran rhino for its horn

39.  “In order to reduce the hunting of wild rhino and to monitor their population.” (paragraph 3)
The opposite of the underlined word is…
A.    Ban
B.    Avoid
C.    Protect
D.    Increase
E.     Decrease

The following text is for questions 40 to 42

Infotainment Programs: Pro and Contra

Do you like gossip? Do you like news which reveals the life of famous celebrities? lf you do, then you must enjoy watching infotainment programs on TV today. Many people condemn the content of the infotainment programs. However, the TV ratings show that an infotainment program with different names  from almost TV channels in Indonesia is one of the 'most watched' TV programs.
People who are fond of infotainment programs believe that the contents of infotainment program are based on the fact and can encourage celebrities to do good and positive things in public. They also believe that journalists of these programs always try to find the truth behind the gossip. Moreover, celebrities need such programs to promote their profile and career. These programs give a room for mutual needs: reporters and celebrities. Reporters need the story, while celebrities need fame for life.
Nevertheless, there are also some people who strongly object to the good point of infotainment programs. They say that infotainment programs are merely about slandering another person. Sometimes, the program goes too far into the private lives of people. Celebrities think this is very annoying. For example, gossips about a divorce or about someone cheating on his/her spouse often become the headlines. The worst thing is, sometimes, the stories are reported without firstly seeking the information or confirmation from the celebrities involved in the stories.
So far; infotainment programs have become a dilemma for some viewers. On one hand, these programs can run stories on how celebrities build their career and how they feel about being famous, but on the other hand, these programs also bring terrible consequences, especially for celebrities whose private lives are scrutinized. Sometimes they feel they do not have a normal life by losing their ‘free life’.                          

40.  The text above mainly discusses about . . . .
  1. The reasons of airing infotainment programs
  2. The positive sides of infotainment programs
  3. The negative effects of infotainment programs
  4. The controversy of infotainment programs
  5. The reasons of rejecting the infotainment programs

41.  According to text, which statement is true?
  1. It is not important to search information from the person involved in the story.
  2. All people agree with the infotainment program because it is very entertaining.
  3. The positive side of the infotainment program is it runs news of people's private lives.
D.    Even though many viewers dislike the content of the infotainment program, it still has high rating.
E.     There is no good point in the infotainment program, so it is better to ban the program.

42.  “People who are fond of infotainment programs believe that the contents of infotainment program are……”

What does the underlined word mean?
  1. love
  2. need
  3. care
  4. hate
  5. feel

This text is for questions no 43 to 44!


ERAGON
One day, a young farm boy named Eragon finds a blue stone while hunting and tries to sell for money.  Unsuccessful in his attempts, he takes the stone back to his cabin and lets it sit there until it hatches into a beautiful blue dragon.  Eragon realizes he can talk to this secret pet dragon with his mind, and eventually learns that he and the dragon are part of a legacy of secret heroes called Riders.
With the help of Brown, a wise man, Eragon matures into his destiny. The challenges he faces include fighting along - standing war, helping an ethereal elf, and dealing with tragedy and revenge. Certain details, such as eragon revelation that he cannot read, develop this rick work and blend together to produce a number of plot twists, the story builds suspense steadily until the end.
Remarkably, author Christhoper Paulini began writing Eragon at the age of fifteen, and now nineteen. He has already established himself as an exciting new creator whose influences include Tolkien, McCaffrey, and others. His worlds is intricate, his characters believable and his writing engaging.
Both casual readers and hard core fans of fantasy and science fiction novels will be enchanted by this wealth crafted fantasy and unquestionably will look forward to parts two and three of this exciting trilogy.


43.  What is the text about? It is about ....
A.    an explanation of a birth of a dragon.
B.    a review of a novel entitled “ Eragon”.
C.    a description of an animal called “Eragon”.
D.    a life story of young farm boy and a dragon.
E.     a  brief story of a young farm boy named “Eragon”.

44.  Which of the following sentences is true about the novel “Eragon”?
A.    The writer is a teenager.
B.    The novel is nonfiction.
C.    The story is long and boring.
D.    The story has been written for five years.
E.     The plot makes the story complicated.

Choose the best arrangement of sentences to make a good text

45.  This word derived from German and means bench
2.     The type of services offered by a bank depends on the type of bank and the country
3.     A bank is a financial institution that provides banking and other financial services
4.     Typically, a bank generates profil from transaction fees on financial services or the interests from a loan.
5.     it is an institution that holds a banking license
6.     The word bank derived from the Italia banca

A.    6-1-3-2-5-4
B.    3-1-4-2-6-2
C.    4-2-5-1-3-6
D.    3-5-6-1-4-2
E.     5-3-6-1-4-2

Choose the best arrangements of words to make a good sentence

46.  the lampbeforeleaveswicth offyouthe room
           1               2            3               4            5           6
A.    5-3-1-2-4-6
B.    4-1-2-5-3-6
C.    1-3-5-2-6-4
D.    4-6-2-5-3-1
E.     2-1-4-5-3-6

Choose the suitable word to complete the paragraphs about  Wahyu’ s life

My name is Wahyu Ramadhan. I … (47) in Los Angeles with my mother, father and brother. My brother’s name is Adam. My brother and I get up 6.30. We have … (48) at 6.45. I like cereal for breakfast. My brother likes toast and orange juice. We leave home together at 7.30. We catch a bus to school. We … (49) to school at 8.30. We leave school at 4 o’clock but we don’t get home until 5.30. We’re very … (50) in the evening. We go to bed at 9.30.

47.   
A.    live
B.    living
C.    lived
D.    is live
E.     am live

48.   
  1. Breakfast
  2. Lunch
  3. Dinner
  4. Supper
  5. Brunch

49.   
A.    get
B.    getting
C.    gated
D.    get out
E.     the get

50.   
A.    tired
B.    tire
C.    tireing
D.    a tire
E.     a tired






Kementrian Pendidikan Nasional
Uji Coba Ujian Nasional

Tahun Pelajaran 2011/2012


KUNCI JAWABAN


Mata Pelajaran :     BAHASA INGGRIS

Satuan Pendidikan:    SMA/MA

                                     
                                                                                           

No.

Soal

Kunci
Jawaban

No.

Soal

Kunci

Jawaban

No.

Soal

Kunci
Jawaban

No.

Soal

Kunci
Jawaban

No.

Soal

Kunci
Jawaban
1.
A
11.
B
21.
A
31.
C
41.
D
2.
D
12.
D
22.
A
32.
E
42.
A
3.
E
13.
E
23.
B
33.
D
43.
B
4.
B
14.
D
24.
B
34.
E
44.
A
5.
D
15.
E
25.
B
35.
E
45.
D
6.
D
16.
E
26.
B
36.
C
46.
B
7.
B
17.
C
27.
C
37.
B
47.
A
8.
B
18.
B
28.
D
38.
E
48.
A
9.
E
19.
A
29.
B
39.
D
49.
A
10.
D
20.
B
30.
E
40.
D
50.
A








Komentar