Uji Coba 5 Ujian Nasional 'Bahasa Inggris' Tahun Pelajaran 2011/2012


MATA PELAJARAN

Mata Pelajaran          : BAHASA INGGRIS
Jenjang                       : SMA/MA
Program Studi            : IPA/IPS/BAHASA

PELAKSANAAN

Hari/Tanggal              :  
Jam                             :  

                                                               PETUNJUK UMUM

1.     Isikan identitas Anda ke dalam lembar Jawaban Ujian Nasional (LJUN) yang terssedia dengan menggunakan pensil 2B sesuai petunjuk di LJUN.
2.     Hitamkan bulatan di depan nama mata ujian pada LJUN
3.     Tersedia waktu 120 menit untuk mengerjakan paket tes tersebut.
4.     Jumlah soal sebanyak 50 butir, pada setiap butir terdapat 5 (lima) pilihan jawaban
5.     Periksa dan bacalah soal-soal sebelum Anda menjawabnya.
6.     Laporkan kepada pengawas ujian apabila terdapat lembar soal yang kurang jelas, rusak, atau tidak lengkap.
7.     Tidak diizinkan menggunakan kalkulator, HP, table matematika atau alat bantu hitung lainnya.
8.     Periksalah pekerjaan Anda sebelum diserahkan kepada pengawas ujian.
9.     Lembar soal boleh dicorat-coret untuk mengerjakan hitungan.



PILIHAN GANDA
Listening Section

In this section of the test, you will have a chance to show how well you understand spoken English. There are four parts for this section, with special directions for each part.

PART I
Question: 1 to 4
Direction: In this part of the test you will hear some dialogues or questions spoken in English. The dialogues or questions will be spoken twice. They will not be printed in your test book, so you must listen carefully to understand what the speakers say. After you listen to a dialogue or the question about it, read the five possible answers and decide which one would be the best answer to the question you have heard. Now listen to a sample question.

You will hear:
Man                 : What would you like to order, Ma’am?
Woman           : Fried rice and iced tea, please.
You will also hear:
Narrator          : Where does the dialog mostly take place?
You will read in your test book:
A.    At home
B.    At school
C.    At a store
D.    At a restaurant
E.     At the post office                                                 Sample answer
                               
                                                                   A       B      C     D       E

The best answer to the question “where does the dialog mostly take place? Is choice (D), “At a restaurant.” Therefore, you should answer choice (D).

1.     A.  An important letter
B.  A received letter
C.  The post office
D.  Wrong address
E.   Lost address

2.     A. Watch TV
B.  Go home late
C.  Broadcast on TV
D.  Go to the concert
E.   Watch the concert live on TV

3.     A. she has been sick.
B.  The costume is not ready.
C.  She will go with the doctor.
D.  The costumer is not coming.
E.   She is going to meet a doctor

4.     A.   A college student
B.    An Old book seller
C.    An Book keeper
D.    A Shop keeper
E.     A Librarian

PART II
Questions: 5 to 7
Direction: In this part of the test you will hear some incomplete dialogues spoken in English, followed by four responses, also spoken in English.  The dialogue and responses will be spoken twice. They will not be printed on your test sheet, so you must listen carefully to understand what the speakers are saying. You have to choose the best response to each question.

Man                 :  What about watching “ Jurassic Park “ at the Plaza Theatre ?
Woman           : …

Narrator : What will the woman most likely reply?
A.    I am really satisfied.
B.    That’s a good idea.                                Sample answer
C.    I have nothing to say.                                                    
D.    Excellent job.
E.     I will go to mall.                               A         B     C       D       E
                                                                                                             
Narrator  :  The best answer to the question  is ”That’s a good idea”.  Therefore, you should    choose answer B.

5.     Mark the answer on your answer sheet.

6.     Mark the answer on your answer sheet.

7.     Mark the answer on your answer sheet.

8.     Mark the answer on your answer sheet.



PART III
Questions: 9 to 11
Direction: In this part of the test you will hear some dialogues or monolog spoken in English. The dialogues or monolog will be spoken two times. They will not be printed on your test book, so you must listen carefully to understand what the speakers say. After you listen to a dialogue or a monolog, notice the five pictures and decide which one goes to the dialogue or monolog you have heard.



29243 - Classicor 12' Open Fry Pan with Eclipse Nonstick.jpg
 

Souce pan.jpg
 

cooking-utensils_4.jpg
 








Pot.jpg
 
                            1                                                        2                                                          3

Double broiler.jpg
 








                             4                                                         5
9.     A.   1
B.     2
C.     3
D.    4
E.     5


0120.gif
 

Jasmine.jpg
 

Orchid 3.jpg
 

42696302.flowers86Small.JPG
 

tulip-info0.gif
 








           1                                  2                               3                                  4                          5

10.  A. 1
B. 2
C. 3
D. 4

rice field.jpg
 


 

20090724-riding-074.jpg
 

cycling 4.jpg
 

 
E. 5









                1                                      2                          3                                   4                   5

11.  A. 1
B. 2
C. 3
D. 4
E. 5

PART IV
Questions: 12 to 15
Direction: In this part of the test you will hear several monologs. Each monolog will be spoken two times. They will not be printed in your test sheet, so you must listen carefully to understand what the speakers say. After you hear a monolog or the question about it, read the five possible answers and decide which one would be the best answer to the question you have heard.

12.  A. A lucky dog
B.  The baby’s dog
C.  The baby’s clothes
D.  An incredible rescue
E.   A 3-month-old baby

13.  A.  Srinarti
B.  Residents
C.  Witnesses
D.  A Reporter
E.  A Baby’s dog
14.  A.  Red
B.    Blue
C.    Green
D.    Purple
E.     Yellow

15.  A. By ripples
B.  By particles
C.  By red algae
D.  By hydrogen
E.   By the oxygen

This is the end of listening section.

Reading and writing Section (no 16 – 50)

In this section of the test, you will have chance to show how well you understand written English. Some texts and questions will be given in this section. Read them carefully and answer the questions.

This text for no 16  –  19
My kids are taking swimming lessons now at a local swimming pool. The lessons first teach kids how to not be afraid of the water by learning how to put their face under the water and holding their breath for a few seconds. Next, the lessons teach children how to float on their backs. Later on, kids learn how to do some of the basic strokes including freestyle, breast stroke, and backstroke. Learning how to do these takes time, practice, and patience. Kids also need to learn how to tread water, and in some water safety classes, instructors teach people how to tie up the legs of their pants to make a flotation device. Kids can also learn how to dive of the side of the pool or from the diving board. If kids pass off the requirements for their class, they receive a certificate of completion.

16.  What does the text talk about?
A.    The swimming process
B.    The swimming lesson
C.    Swimming for kids
D.    The lesson for kids
E.     Safety class

17.  Which of the following is not the swimming lesson?
A.    Not to be afraid of water
B.    Put the face under water
C.    Dive of the side of the pool
D.    Hold breath for under water
E.     Do some of the basic strokes

18.  Learning how to do these takes time, practice, and patience.
What does the underlined word refer to?
A.    The basic strokes
B.    Safety classes
C.    Backstrokes
D.    The lessons
E.     Their backs

19.  The writer intends to ….
A.    Describe the swimming class
B.    Inform about swimming class
C.    Describe what the swimming is
D.    Explain the process of swimming
E.     Tell about the swimming experience

20.  The best arrangement of the following sentences is ….
1.     Make six to four cuts on the broad part of the cup.
2.     Cut one egg cup from the carton.
3.     Now give this flower the shades of colour that you want. The choice is yours - whether you want to give a bunch of roses or a mixed bouquet!
4.     Stick a thick straw to the bottom of the cup and the flower stem is ready. You could even use a piece of wire for the stem.
5.     Bend and curl the cuts in different ways. Your flower petals are ready and you can make a budding flower or a flower in full bloom by the way you arrange the 'petals'.
A.    2, 1, 4, 3, 5
B.    2, 3, 4, 5. 1
C.    2, 1, 5, 4, 3
D.    2, 4, 3, 1, 5
E.     2, 1, 3, 4, 5

This text for no 21  –  23

Castle Stuart has eight bedrooms which are all decorated in different tartans. Each one was …(21) to a clan which fought for Charles Stuart ‘Bonnie Prince Charlie’ … (22)he was defeated at the Battle of Culloden in 1745. Over these years many stories have been told about ghosts … (23) haunt the castle. For example, one time a local man, Big Angus, was spent a night at Castle Stuart to prove that it wasn’t haunted.

21.  A. dedicate
B.  dedicated
C.  dedicating
D.  being dedicated
E.   been dedicating

22.  A. so
B.  while
C.  when
D.  after
E.   since

23.  A. where
B.  whom
C.  whose
D.  which
E.   who

This text for no  24


24.  The text tells about ….
A.    Parker Tom
B.    Baby birth
C.    A little boy
D.    Mark & Paula Salenger
E.     An introduction of a little boy
This text for no 25 – 29

Her gift to him was …….
By Michele Cempaka

She cut out a piece and sent it to him in a small metal box with broken latch.
Three days later it arrived at his place smelling like rancid meat that had been baking in the sun for several days. He opened the box carefully, afraid to see what he might discover.
Even before he looked inside he knew what its contain would be, and as he suspected, he found a large portion of her heart.
He picked up the jagged scrap of flesh, feeling its rough wetness between his fingers. It felt so small and light in his hand. He didn’t know what to do with. He’d told her not to send it, but she has insisted.
He looked around the room searching for a container for it, something that would keep her heart more securely sealed, unlike the metal box that she had sent it in.
He would keep her heart, for he knew it was no small gift that she had sent him. Yet, he still could stand the sight and smell of it, and knew that he must store it away soon.
Maybe he could send it back to her. Why did she have to choose him? He walked toward the kitchen, his right hand still holding on to the heart fragment. With his left hand he opened a cupboard and felt around until his hand touched a cylinder-shaped container.
“I’ll put it in here and then I’ll figure out what to do with it,” he said for himself.
The heart fit nicely in the container, there was even room to spare. Now all that he needed was a lid. He searched inside the cupboard again and spotted three lids. He tried one and then the next, and finally the last, but none fit the container.
His head was beginning to feel light, so he sat down on a sofa nearby and stared at the hand that had just held her heart.
She had thought about it for a long time before she made a decision to do it. A gift…. a gift of a total love, something that always be remembered and cherished.
She thought that this gift, the gift of her heart, would ensure everlasting love with him. She’d done this twice before, cutting away a sliver and sending it off to her lover, but both times it was refused.

25.  What did she put in the box?
A.  Chickens
B.  Baking meat
C.  Rancid meat
D.  A broken latch
E.   Her piece of heart

26.  Paragraph 7 mainly tells about ….
A.  what he should do with her heart
B.  his planning to keep her heart
C.  what her heart looks like
D.  how to keep her heart
E.   how to send it back

27.  What did he do with the heart?
A.  Throw it away
B.  Send it back to her
C.  Put it in a cupboard
D.  Keep it in refrigerator
E.   Keep it in sealed container

28.  Why did she send him her heart?
A.  Due to her sickness
B.  To make him think about her.
C.  Because she own him her heart.
D.  To show him her everlasting love.
E.   Because he insisted her to send him.

29.  What is the moral value of the story?
A.    A True love is never died.
B.    A gift should be valuable.
C.    We should care with a gift
D.    A True love has to be sacrificed
E.     We are willing to sacrifice for love.

This text for no 30 – 31

sign_example_nelson.jpg

30.  The text tells about ….
A.    Homesell
B.    A house for sale
C.    The private sale specialists
D.    An open house of homesell
E.     The description of the house

31.  How many bedrooms does the house have?
A.    1
B.    2
C.    3
D.    4
E.     5

This text for no 32 – 33
July 8th , 2011
PT Arya Guna
Jl.Juanda no 19,
Jakarta, 13740

Dear PT Arya Guna
I am writing this letter to inform you of a new product which I believe will interest you.
We have just introduced a new compressor, the Excellor II. As your new manufacturing building has begun to operate at higher capacity, this new model is well suited to your facilities. With a flow capacity 175 % of the Excellor I model, switching to the Excellor II will enable you to increase volume by roughly 25%.
I have taken the liberty of enclosing pictures and price lists for the Excellor II and I will be pleased to visit your place to give you a demonstration. Call me at 021- 7678 if I may be of any service to you.
Yours very truly,
Tony Sokamto
32.  What is the text about?
A.    Congratulation letter
B.    Application letter
C.    Complaining letter
D.    Ordering Letter
E.     Promotion letter

33.  What is the writer offered?
A.  Pictures
B.  Excellor I
C.  Excellor II
D.  A compressor
E.   A demonstration

This text for no 34
Text Box: Susan,
I can’t wait for you any longer. I have a meeting with our business partner outside.
If you reach the office please review the proposal that we made yesterday by yourself. It has to be submitted this afternoon. It is on my table. I’ll be back before 3 p.m. 

Thanks

Donny












34.  The text informs about …
A.    A message for Susan to review a proposal
B.    A letter for reminding Susan
C.    Meeting business partner
D.    A Revising Proposal
E.     An order for Susan

This text for no 35  –  38

A patrol car belonging to PT Kuala Pelabuhan Indonesia, a subcontractor of American mining giant PT Freeport Indonesia, was shot and set ablaze by an unidentified man at Mile 51, Timika, Papua, on Monday morning local time.
The company’s worker, identified as Masyun Naboth Simopiaref, reportedly died in the incident while another worker, Thomas Bagiarsa, escaped with burns.
The workers, identified as Thomas Bagiarsa and Masyun Simopiaref, were placed in harm’s way after the car they were driving overturned and then caught fire.
Both workers have been taken to the Kuala Kencana clinic, Antara reported. 
The authorities are reportedly investigating the scene and have yet to release an official statement on the incident. (swd)

35.  The text tells about ….
A.    a subcontractor of American mining in Timika
B.    the Shot and burning of a patrol car in Timika.
C.    PT Kuala Pelabuhan Indonesia
D.    a patrol car of PT Freeport
E.     PT Freeport Indonesia

36.  Who shot a patrol car?
A.    An authority
B.    Thomas Bagiarsa
C.    Unidentified man
D.    Masyun Simopiaref
E.     A company’s worker

37.  What made the car on fire?
A.    Taken to Kuala Kencana
B.    Placed in harm’s way
C.    Overturned
D.    unidentified
E.     Escaped

38.   “..was shot and set ablaze by an unidentified man at Mile 51, Timika, Papua,..”
The underline word means ….
A.    information
B.    destroying
C.    smuggling
D.    reporting
E.     burning

This text for no 39  –  42

RAGE. Power. Freedom. The Marvel comic and television series on the green monster makes the leap to a full-fledged feature film titled Hulk.
Directed by Ang Lee of the Crouching Tiger, Hidden Dragon fame, Hulk boasts advanced special effects done by the wizards at Industrial Light and Magic.
Scientist Bruce Banner (played by Eric Bana) harbors a dark secret. It seems that his father David has been performing genetic experiments on him from a young age memories Bruce tries hard to erase.
One day, an accident in Bruce's laboratory exposes him to intense gamma radiation that alters him physically and mentally, turning him into a raging green monster when stressed.
Fellow scientist and ex-girlfriend Betty Ross tries hard to help Bruce deal with his inner demons.
Misunderstood and feared, the Hulk goes on the rampage against the elements that seek to bring him down.
Also starring Sam Elliott, Golden Globe winner Nick Nolte, and Academy Award winner Jennifer Connelly.

39.  What does the text talk about?
A.  Television series
B.  A story of “Hulk”
C.  A review on “Hulk”
D.  A review on Marvel comic
E.   A story of the green monster

40.  Who is the director of the movie?
A.    Sam Elliot
B.    Ang Lee
C.    Eric Bana
D.    Nick Nolte
E.     Bruce Banner

41.  From the text we know that Bruce changes into monster due to ….
A.    the laboratory expose
B.    gamma radiation
C.    a dark secret
D.    his experiment
E.     his stress




42.  What is the communicative purpose of the text?
A.    To critique a film entitled “Hulk”
B.    To tell about the film entitled “Hulk”
C.    To entertain the reader with the story of Hulk.
D.    To inform about the Marvel comic and television series
E.     To persuade reader to watch the film of green monster

This text for no 43  –  46

Many children do not go to school either because their parents want them at home as careers for siblings, or simply because their parents cannot be bothered to send them. Thousands more are not registered at any school at all, because of their families' unstable lives.
Underlying this dreadful situation there are two central truths. First of all, the problem of children not going to school often has more to do with their parents than with the children themselves. Secondly, once children go to school, we need to make sure that the experience is a positive one so that they want to keep on going.
In Britain, the Ministry of Education has introduced a complex package of sticks and carrots to persuade schools to bring truants' and excluded children back into the classroom. It is paying grants so that a thousand schools can set up special units to help these children. Schools receive the grant if they bring a target number of children back to school; if they do not meet the target, the grant is withdrawn. Parents are the subject of this campaign, too: the Home Office has introduced fines for parents who fail to send their children to school, and has given the police power to pick up truants on the streets.

43.  What does the text talk about?
A.    Education for children
B.    Families unstable lives
C.    Parents for whom school has no point
D.    Children for whom school has no point
E.     Children who can’t effort to go to school

44.  Children do not go school because of ….
A.    their environment
B.    school’s experience
C.    their parents’ support
D.    Government’s support
E.     their parents’ unstable lives

45.  “……..the Home Office has introduced fines for parents who fail to send their children to school,..”
The word “fines” in the sentence above has same meaning with ….
A.    bits
B.    rules
C.    rights
D.    goods
E.     charges

46.  What happen to children if they are in the street?
A.    The police will arrest them.
B.    The police will pick them up.
C.    Their parents will let them do that.
D.    The teacher will take them to school.
E.     Their parents will be angry with them.


This text for no 47  – 50

The changing of the security strategy and system in a state is something that we cannot deny. Security strategies and systems are dynamic, where changes are highly influenced by the context of the strategic environment.
Changes such as the wave of democratization, the shifting of inter-state conflicts into intra-state conflicts, globalization, technological advances and the increased flow of information and the recognition of human rights have all directly and indirectly forced many countries to rearrange their respective security systems.
In Indonesia, although some positive achievements have been reached through the security sector reform period since 1998, reforms remain insufficient.
These changes include reforms in the levels of regulations, as well as changes to roles and functions of security actors.
However, these changes are inadequate to develop a proper national security system, especially considering the complexity of threats and the evolution of the security concept.
In security studies, the concept of security can roughly be categorized into traditional and non-traditional approaches. In general, the two have encountered a debate about the referent object of security (Barry Buzan: 1991).
In the traditional approach, security is simply defined as security of the state, which may be threatened by military force from other states, and must be defended through military power itself.
Meanwhile, in the non-traditional approach, the concept of security is wider and places greater emphasis on non-state actors’ interests.
This approach was developed following the decline of military threats to state sovereignty and the emergence of other threats to human security such as infectious diseases, natural disasters, environmental damage and others.
Furthermore, the referent object of security becomes more widespread and is no longer focused on the state but also human security. The United Nations Development Program’s (UNDP) Human Development Report (1994) affirmed seven dimensions that should be considered related to human security, namely: economic security, food security, health security, environmental security, individual security, community security and political security.
From the above explanation, we can conclude that security is no longer related only with protecting the territory of a state, but also includes efforts to ensure, fulfill and protect the security of citizens.

47.  The text discussed about ….
A.    Security system
B.    Security strategy
C.    The changing of security system
D.    A proper national security system
E.     The changing of security strategy and system

48.  “This approach was developed following the decline of military threats to state sovereignty..” The underlined word have similar meaning as ….
A.    Power
B.    Territory
C.    Development
D.    Government
E.     Responsibility

49.  From the text we know that security strategy and system enhance to ….
A.    National sovereignty
B.    Individual security
C.    Human security
D.    State security
E.     Military power
50.  The purpose of the text is ….
A.    to inform the changing of security system
B.    to  describe the security strategy and system
C.    to explain how to change the strategy and system of security
D.    to persuade the reader that there is the changing of security strategy
E.     to present two points of view on the changing of security strategy and system




Kementrian Pendidikan Nasional
Uji Coba Ujian Nasional

Tahun Pelajaran 2011/2012


KUNCI JAWABAN


Mata Pelajaran :     BAHASA INGGRIS

Satuan Pendidikan:    SMA/MA

                                     
                                                                                           

No.

Soal

Kunci
Jawaban

No.

Soal

Kunci

Jawaban

No.

Soal

Kunci
Jawaban

No.

Soal

Kunci
Jawaban

No.

Soal

Kunci
Jawaban
1
A
11
B
21
B
31
C
41
E
2
D
12
D
22
C
32
E
42
A
3
E
13
E
23
E
33
C
43
D
4
B
14
D
24
B
34
A
44
E
5
D
15
E
25
E
35
B
45
E
6
D
16
A
26
A
36
C
46
B
7
B
17
C
27
E
37
C
47
E
8
B
18
A
28
D
38
E
48
A
9
E
19
D
29
D
39
C
49
C
10
D
20
C
30
A
40
B
50
E








Powered By FISHBONE

Komentar

Posting Komentar